Ocenenie samaritán a samaritánsky tím roka získali piati jednotlivci

30.01.2011 Stropkov

Stropkov 30. januára (TASR) - Asociácia samaritánov Slovenskej republiky (ASSR), ktorá združuje dobrovoľníkov ochotných zasahovať v krízových situáciách na Slovensku a v zahraničí, usporiadala v sobotu 29. januára v ...
Niekoľko členov tohto občianskeho združenia zároveň získalo čestné ocenenia, a to Samaritán roka a Samaritánsky tím roka 2010.
Ako TASR informoval generálny sekretár ASSR Renáta Zichová, občianske združenie pozostáva z lekárov, záchranárov záchranných zdravotných služieb, príslušníkov Hasičského a záchranného zboru a ďalších ľudí, ktorí sú na dobrovoľnej báze ochotní pomáhať všade tam, kde je to potrebné. V tejto súvislosti je pri organizácii vytvorená Samaritánska jednotka rýchleho nasadenia (SkSRRT), ktorá je pripravená zasahovať na územiach postihnutých katastrofou a plniť predovšetkým medicínske úlohy.
\"SkSRRT spolupracuje so Sekciou krízového manažmentu a civilnej ochrany Ministerstva vnútra SR najmä pri organizovaní medzinárodných cvičení, ktoré sa v rokoch 2006 a 2008 uskutočnili na Slovensku, \" poznamenala Zichová. Dodala, že ASSR vytvorila v roku 2008 aj Poľnú zdravotnícku jednotku, ktorá je zaradená do Tatranského územného záchranného útvaru pri mimoriadnych udalostiach. Ďalšia zo zložiek organizácie, takzvaný Samaritánsky podporný tím je vytvorený pre zabezpečenie dlhodobejších zásahov. Uplatnil sa napríklad pri záchrane speleopotápačov v Kunovej Teplici v roku 2008 a počas minuloročných povodní.
Slovenskí samaritáni sú súčasťou Centrálneho európskeho registra CECIS, môžu byť teda nasadení na záchranné akcie kdekoľvek na svete. Dve skupiny dobrovoľníkov operovali v januári a februári 2010 na Haiti. Za svoju prácu v zemetrasením postihnutej krajine získali v sobotu 29. januára ocenenie Samaritánsky tím roka Marcel Sedlačko, Daher Mahmoud, Dana Spišiaková a Tomáš Dovjak. Samaritánom roka sa stal za technickú podporu ASSR Vasil Dzadík.
 

Vyberte región